jiný vodní zdroj Samuel (4749)

Geocaching

Základní informace

Poloha zdroje

  • Odkaz na mapy: Mapy.CZ, Tourmapa, Google
  • WGS-84: N 50°55'51.84" E 15°14'57.47"
  • S42: X = 5644588, Y = 3517650, pás = 33
  • UTM: N = 5642189, E = 517519, pás = 33
  • Nadmořská výška: 515 m
  • Doplňkové informace

    • Autor záznamu: Viktor Goliáš
    • Datum vložení: 01.07.2011
    • Poslední aktualizace: 06.07.2011
    • Patron: ne

Foto zdroje

jiný vodní zdroj Samuel (4749)

Poznámka

Jeden z radioaktivních "rybníčků" na Andělských pramenech byl v červnu roku 2011 vyčištěn a upraven jako bahenní (peloidní) radioaktivní koupel Samuel. Voda o aktivitě okolo 2000 Bq/l vyvěrá slabým proudem přímo do dna přírodní nádržky plné jemného tmavě hnědého bahna rašelinného typu. Bahno v nádržče přirozeně stratifikuje; pod vodní hladinou jsou na povrchu bahna vidět "krátery", kudy voda z bahna vystupuje. Bahenní radioaktivní koupel bereme takto:
Nezapomene s sebou hrábě a vědro. Povrchová voda má teplotu 10.5° (červen 2011); hloubka bahna je okolo 70 cm, jímka má pevné jílovité dno. Těsně před vstupem do lázně hráběmi bahno ode dna zvíříme a v nádržce promísíme. Osmělíme se vstoupit a ponořit. V nádržce se nepohybujeme. Bahno kolem těla utvoří tenkou prohřátou vrstvičku, která pocity chladu pomůže otupit. (I tak je koupel spíše pro otrlé.) Setrváme co vydržíme, z hlediska radioaktivity však nejvíce do 30 minut. Po vystoupení z lázně se snažíme mírně pohybovat, rozehřát a vychutnáváme pocit prohřátí povrchové vrstvy kůže přičiněním chladového stresu (stejné jako při procedurách lazeňského genia Vincenze Priessnitze). Po skončení této fyziologické reakce přejdeme s vědrem k prameni Rafael kde se omyjeme a osušíme. Doporučujeme posléze překonat pocit nepatřičnosti a dále se již ve stejný den (doma) nemýt. Bahenní radioaktivní koupel Samuel je bezesporu fyziologicky nejúčinnější ze všech vývěrů Andělských pramenů, na rozdíl od blízkých pramenů Rafael a Michael kombinuje účinky radoaktivní koupele s léčivým vlivem rašelinného bahna i účinky chladu. Hodí se např. na neinfekční kožní nemoci, imunitní a alergické problémy, nemoci pohybového aparátu i oběhového systému.
Náhradně můžeme bahno použít i na potírání, účinku celotělové koupele tím ale ani zdaleka nedosáhneme.
Jednorázová koupel je velice příjemná, jistě budete překvapeni i jejími účinky. Při delší souvislé terapii by doba pravidelných návštěv koupele Samulel neměla přesáhnout tři týdny, pak je vhodná několikaměsíční přestávka. Před touto účinnou terapií se doporučujeme poradit s lékařem. Koupel není vhodná pro děti.
Nedaleko leží pramen Rafael a pramen Michael..

Opravit záznam